Ułatwienia dostępu

Przejdź do głównej treści
  • eu
  • UE

Dystrybucja żywności

Opublikowano: 27 maj 2025

Szydłowieckie Stowarzyszenie Pomocy Osobom Najuboższym we współpracy z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Szydłowcu rozpoczyna od dnia 28 maja 2025 roku pierwszą w tym roku dystrybucję żywności na podstawie umowy ze Związkiem Stowarzyszeń Radomskim Bankiem Żywności w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ) – Podprogram 2024 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+).

Umowa, która została podpisana 28 lutego 2025 roku obejmie pomocą 570 zakwalifikowanych osób w 303 rodzinach. Celem szczegółowym Programu jest przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej lub podstawowej pomocy materialnej osobom najbardziej potrzebującym, w tym dzieciom, oraz zapewnienie środków towarzyszących, wspierających ich włączenie społeczne.

Pomoc w ramach FEPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie czy rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych. Trafia ona do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie. Z pomocy w formie paczek żywnościowych mogą skorzystać osoby, których dochód netto nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 2 676,50 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 2 180,95 zł dla osoby w rodzinie.

Wartość dostawy wyniosła 53 608,83 zł, a waga asortymentu to 6 811,5 kg.

W ramach pierwszej dystrybucji zakwalifikowane osoby/rodziny otrzymają następujące artykuły spożywcze:

1)   groszek z marchewką,

2)   dżem truskawkowy,

3)   makaron jajeczny świderki,

4)   koncentrat pomidorowy,

5)   miód nektarowy wielokwiatowy,

6)   płatki owsiane,

7)   mleko UHT,

8)   ser podpuszczkowy dojrzewający,

9)   szynka wieprzowa mielona,

10)    szynka drobiowa,

11)    pasztet wieprzowy,

12)    szprot w oleju,

13)    cukier biały,

14)    olej rzepakowy,

15)    fasolka po bretońsku.